Zwangeren
Tijdens de zwangerschap neemt het totale bloedvolume enorm toe in relatief korte tijd.(40%) Dit betekent een grote bloedbelasting voor het vaatstelsel. Om deze toename mogelijk te maken worden de bloedvaten onder invloed van het hormoon progesteron verwijd. Hierdoor verslappen ook de vaatwanden. Dit proces begint rond de 22e week van de zwangerschap en na de 30 week neemt de produktie van het hormoon weer langzaam af. Met het verwijden van de bloedvaten neemt de kans op het ontwikkelen van spataderen toe.

 

Behandeling
Begeleiding van zwangeren start dan ook vanaf de 22e week wekelijks. De beste resultaten worden verkregen als de behandeling tot na de bevalling wordt doorgezet. Als de grootste hormoonschommelingen achter de rug zijn, kunnen de massages worden afgebouwd.

Labia
Bij zwangeren kunnen ook spataderen op de labia (schaamlippen) ontstaan. Naast de schaamte hiervoor, zijn de klachten ook erg pijnlijk. Het is moeilijk je bloot te geven in dit gebied. Vanzelfsprekend vind eerst een gesprek plaats en wordt op een professionele manier uitleg gegeven. Er wordt tijd genomen om geruststelling en vertrouwen te geven. Er gebeurt niet iets dat de client niet wil. Een zeer kortdurende behandeling kan veel verlichting van de klachten geven.